In drie dagen zelfstudie, met online meetings en begeleiding, krijg je handvatten voor de samenwerking met bedrijven waar leerlingen zich kunnen oriënteren op beroepen. Contact leggen/onderhouden, samen opdrachten bedenken en hier onderwijs van maken.
Inhoud
Voor de oriëntatie op beroepen van jouw leerlingen is het nodig om samen te werken met regionale bedrijven. Hiervoor krijg je handvatten via zelfstudie, online meetings en begeleiding.
Programma
Meetings duren 1 uur, de cursusdelen zijn 8 uur zelfstudie. Je studeert in de periodes tussen de meetings.
Meeting 1, startmeeting
Rondleiding door de online cursusomgeving.
Cursus deel 1: Contact met bedrijven leggen en houden
Je werkt ca. 8 uur aan online cursusmateriaal, levert opdrachten digitaal in en krijgt (telefonisch of online) terugkoppeling.
Je gaat in op vragen zoals: hoe vind je bedrijven, hoe weet je wat ze doen, hoe leg je contact, hoe ga je met elkaar om en hoe maak je hier een duurzaam contact van? Ook krijg je concrete tips over afspraken die je kunt maken met leerlingen en collega's en hoe je bijvoorbeeld een bedrijfsactiviteit goed plant.
Meeting 2
Je krijgt vooraf een vragenlijst. In de meeting bespreek je de vragen en jouw ervaringen. Materiaal van cursusdeel 2 wordt doorgekeken.
Cursus deel 2: Opdrachten bij bedrijven
Je werkt ca. 8 uur aan online cursusmateriaal (zie cursus deel 1).
Je gaat in op vragen zoals: welke soort opdrachten passen bij mijn leerlingen? Aan de hand van het Bèta & TechMentality-model krijg je handvatten hoe je opdrachten kunt insteken. Je kijkt ook naar de belangrijkste uitdagingen die bij ieder bedrijf een rol spelen en er is een toelichting op elk van de 7 werelden van techniek, met hun specifieke uitdagingen. Je maakt de vertaling van opdrachten bij bedrijven naar opdrachten voor leerlingen.
Meeting 3
Je krijgt vooraf een vragenlijst (zie meeting 2).
Cursus deel 3: Onderwijs maken met bedrijven
Je werkt ca. 8 uur aan online cursusmateriaal (zie cursus deel 1).
Aan de hand van een concreet stappenplan leer je hoe je leerlingen in de klas kunt laten werken, op basis van een vraagstuk van een bedrijf.
Er zijn een aantal werkvormen voor oriëntatie, onderzoek en ontwerp, met duidelijke voorbeelden.
Ook zijn er werkbladen die je kunt aanpassen aan het vraagstuk en je krijgt tips om vraagstukken te koppelen aan schoolvakken en beroepen-/loopbaanoriëntatie.
Inrichten van het project komt ook aan de orde, met onder andere een Lesontwerp Canvas.
Meeting 4, afronding
Je bespreekt vragen die nog leven. Welke hulp is nog nodig en hoe ondersteun je elkaar?
Cursusmateriaal
Het cursusmateriaal is een online 'Learn Management System'. Hierin staan lessen klaar die bestaan uit tekst, afbeeldingen en video's. Daarnaast kunt je bij verschillende onderwerpen werkbladen en overzichten downloaden. Je houdt onbeperkt toegang tot het materiaal, zodat je het als naslagwerk kunt gebruiken. Voor een indruk, kijk op YouTube.