U werkt - op locatie - aan praktische opdrachten over duurzaam omgaan met water thuis/op school en over het terugwinnen van energie en grondstoffen uit afvalwater. Het cursusmateriaal is direct toepasbaar in uw lessen.
Inhoud
Een training waarin het vraagstuk duurzaamheid een directe toepassing vindt in uw onderwijsprogramma T&T. De cursus vindt plaats bij een RWZI (rioolwaterzuiveringsinstallatie). Een rondleiding over het terrein van de RWZI en een duurzame lunch maken deel uit van het programma.
Aan de hand van praktische opdrachten wordt er ingegaan op:
Levensechte opdrachten:
- nieuwe sanitatie, nieuwe gewoontes en technieken voor het scheiden van soorten afvalwater (zwart/grijs/bruin/geel/blauw)
- benutten van grondstoffen uit afvalwater, zoals biobased plastics
- de voordelen van een biobased economy voor people, planet en profit
Waterschap en 8 werkvelden van Technologie & Toepassing
Het werk van de waterschappen is direct met de werkvelden verbonden, waardoor niet alleen het vraagstuk duurzaamheid aan de orde komt, maar dit binnen een werkveld aangeboden wordt. Natuurlijk met ‘Industrie’, ‘Mobiliteit, transport en logistiek’ en ‘voeding’ maar ook met vijf andere werkvelden is de verbinding vanzelfsprekend te leggen. Van oudsher zorgen de waterschappen voor voldoende, schoon en veilig water. De laatste jaren zijn er extra taken toegevoegd: het terugwinnen van energie, grondstoffen en schoon water uit afvalwater. Dit draagt bij aan de Rijksambitie ‘Nederland 100% circulair in 2050’.
Vmbo en de waterschappen
Deze cursus komt voort uit de samenwerking van ikcirculeer.nl met de Energie- en Grondstoffenfabriek (https://www.efgf.nl/) van de waterschappen. Doel is kennis te delen en vmbo-leerlingen te interesseren voor het werk van de waterschappen. Dit biedt kansen voor duurzame loopbaanoriëntatie voor vmbo-ers.
Opmerkingen:
U kunt uw interesse aangeven. Zodra virusvrij ontmoeten mogelijk is, worden data ingepland bij een RWZI zo dicht mogelijk bij u in de buurt. U ontvangt dan bericht.