Basistraining Voedselbereiding

Groen

Deze eendaagse training richt zich op de basistechnieken van het koken gerelateerd aan het keuzevak 'Voeding, hoe maak je het? De training geeft inhoudelijk inzicht in het keuzevak, de bijbehorende (praktische) vakdidactiek en didactische werkvormen.

Er zijn geen data gepland. Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.
Gebaseerd op 15 beoordelingen
print

Studiebelastingsuren

Contacturen
6
Voorbereiding en huiswerk
0
TOTAAL
6

Relatie met beroepsgericht programma:
Keuzevak ‘Voeding, hoe maak je het?’

Doel
Als onderdeel van het nieuwe vmbo examenprogramma profiel groen zijn er keuzevakken ontwikkeld. Het keuzevak ‘Voeding, hoe maak je het?’ is een nieuwe invulling. Inhoudelijk komen bij dit keuzevak de volgende onderwerpen aan de orde: bewaren van voedsel, koeling, HACCP, hygiëne, voedselbewerking, voedingswaarde, eetgewoonten, voedselgezondheid, voedselproductie, voedselaanbod, voedselverspilling en marketing. Deze cursus geeft een inhoudelijk inzicht in het keuzevak, de bijbehorende (praktische) vakdidactiek en didactische werkvormen.

Uitvoering
Aeres Hogeschool Wageningen verzorgt bij- en nascholingen voor docenten voor beroepsgerichte vakken in het VMBO-groen, vanuit de rol als opleider van deze beroepsgroep. Dit keuzevak wordt gegeven door Peter Heijmen, werkzaam als docent bij Rijn IJssel, Horeca en Bakkerij.

Doelgroep
Doelgroep voor de scholing: docenten / aankomende docenten binnen het nieuwe profiel Groen die het keuzevak ‘Voeding, hoe maak je het?’ (gaan) verzorgen en weinig ervaring met de inhoud hebben.

Inhoud
Deze praktische cursus richt zich op de basistechnieken van het koken. In de ochtend gaan we bezig met basis kook technieken zoals het gebruik van koude en warme bindmiddelen. Ook gaan we snijtechnieken oefenen. Het eten dat we bereiden is de lunch. In de middag staan de schijf van vijf, hygiëne, HACCP, de Hygiënecode en het bewaarprotocol centraal. Tijdens de dag worden er twee accenten gelegd: vakinhoud en vakdidactiek. De receptuur krijg je mee naar huis in de vorm van werkbrieven, bruikbaar voor je vmbo-leerlingen.

Planning
10.00 Ontvangst en kennismaking
10.15 Basiskooktechnieken
Koude en warme bindmiddelen
Snijtechnieken snipperen, julienne snijden en brunoise snijden
13.00 Lunch
13.30 Vaktheorie: Schijf van vijf, bewaarprotocol, hygiënecode, HACCP, etc.
Verbinding praktijk aan theorie
Verbinding theorie aan praktijklessen vmbo
16.00 Afsluiting

Voorkennis nodig:
Nee
Werkvorm:
training
Scholingsveld:
praktijkleer / vakkennis
Voorbereiding noodzakelijk:
Nee
Aanbod mogelijk gemaakt door OCW en VO-raad:
Ja
Aanbieder:
Aeres Hogeschool Wageningen
Soort aanbieder:
lerarenopleiding
Contactpersoon:
Hanneke Maassen
E-mailadres:
h.maassen@aeres.nl
Cursusdata:
Er zijn geen data gepland. Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.
Prijs:
30 euro per persoon
Gevalideerd door lerarenregister:
jOTWKQdWf1
Leercyclus benoemd:
Ja

  • Er zijn geen data gepland. Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.

Wijzigingen in training doorgeven