De levende tuin

Groen
  • agenda

Eéndaagse cursus vanuit een nieuwe benadering voor het inrichten van de buitenruimte. Kernwoorden zijn sociaal ontwerp en maatschappelijke integratie. De inhoud is gerelateerd aan de keuzevakken ‘Werk in tuin en landschap’ en ‘Tuinontwerp en -aanleg'.

Er zijn geen data gepland. Blijf op de hoogte van nieuw ingeplande data met onze nieuwsbrief.
Gebaseerd op 7 beoordelingen
print

Studiebelastingsuren

Contacturen
6
Voorbereiding en huiswerk
0
TOTAAL
6

Relatie met beroepsgericht programma:
Keuzevakken ‘Werk in tuin en landschap’ en ‘Tuinontwerp en -aanleg’

Doel
Als onderdeel van het nieuwe vmbo examenprogramma profiel groen zijn er keuzevakken ontwikkeld. De keuzevakken ‘Werk in tuin en landschap’ en ‘Tuinontwerp en -aanleg’ zijn een nieuwe invulling. In deze training kijken we naar de toekomst van het ‘vak’ in relatie tot duurzaamheidsdoelen en didactiek.

Uitvoering
Aeres Hogeschool Wageningen verzorgt bij- en nascholingen voor docenten beroepsgerichte vakken in het vmbo-groen, vanuit de rol als opleider van deze beroepsgroep. De training wordt gegeven door Nico Wissing, oprichter van NL greenlabel en eigenaar van Wissing tuinen en Hanneke Maassen, lerarenopleider van Aeres Hogeschool.

Doelgroep
Docenten / aankomende docenten binnen het nieuwe profiel Groen die de betreffende keuzevakken gaan verzorgen of al verzorgen en vanuit eerdere opleiding en ervaringen over kennis en vaardigheden beschikken mbt deze keuzevakken.

Inhoud
‘Plannen met meer emotie’ is een nieuwe (andere) benadering voor het inrichten van de buitenruimte. De vanzelfsprekendheid van de ruimte, waarbij de mens, het landschap, het gebouw en de buitenruimte op een
natuurlijke manier in elkaar vloeien en samensmelten tot één geheel, is een beschrijving van die benadering. Kernwoorden zijn sociaal ontwerp en maatschappelijke integratie. Nico vertaalt deze benadering praktisch door te spelen met de zon, de wind, de wolken en de habitus van bomen en planten. De visie op een duurzame sector en een duurzame samenleving zijn belangrijke uitgangspunten. In de training gaan we met deze uitgangspunten aan de slag om te komen tot les ideeën en opdrachten.

Werkwijze
De training start met een korte introductie waarna er ingezoomd wordt op de actualiteiten in de groene sector, de toekomst van de sector en de verbinding tussen de sector en de natuur- en leefomgeving. De werksessie in de middag zal gaan over de casus van ‘de levende tuin’; praktische tools die bruikbaar zijn voor kennisoverdracht en praktische opdrachten voor leerlingen.

Programma
10.00 uur Ontvangst met koffie en thee
10.15 uur Introductie
10.30 uur Plannen met meer emotie
12.30 uur Lunch
13.00 uur De levende tuin
15.00 uur Vmbo onderwijs
16.15 uur Einde programma

Voorkennis:
Beschikken over kennis en vaardigheden betreffende de inhoud van de genoemde keuzevakken.
Werkvorm:
training
Scholingsveld:
praktijkleer / vakkennis
Voorbereiding noodzakelijk:
Nee
Aanbod mogelijk gemaakt door OCW en VO-raad:
Ja
Aanbieder:
Aeres Hogeschool Wageningen
Soort aanbieder:
lerarenopleiding
Contactpersoon:
Hanneke Maassen
E-mailadres:
h.maassen@aeres.nl
Cursusdata:

agenda Ingepland op datum (agenda)

Er zijn geen data gepland. Blijf op de hoogte van nieuw ingeplande data met onze nieuwsbrief.

Prijs:
30 euro per persoon
Gevalideerd door lerarenregister:
MAUL1XzV37
Leercyclus benoemd:
Ja

Opmerkingen:

Deze verdiepende training is bedoeld voor 'vakdocenten groene ruimte' met kennis en ervaring op de inhoud van de keuzevakken 'Werk in tuin en landschap’ en ‘Tuinontwerp en -aanleg’. Voor de overige vmbo groen docenten die deze keuzevakken gaan verzorgen is de Basistraining 'Het werk van de hovenier' beschikbaar.


  • Er zijn geen data gepland. Blijf op de hoogte van nieuw ingeplande data met onze nieuwsbrief.

Wijzigingen in training doorgeven